2 Krønikerbok, i Bibelen, viser at israelittene var frie i den første perioden de oppholdt seg i Egypt. De var ofte på turer hjem til Kanaan i denne perioden. Bl.a. bygget de Øvre og nedre Bet Horon vest for Jerusalem. ?I 1 Krønikerbok kan vi lese om Efraims sønner (Efraim er sønn av Josef). De ble alle drept i Kanaan av menn fra Gat, lenge før Exodus. (1. Krøn. kap. 7:20-24). Heldigvis fikk han en sønn til. Han fikk senere en datter Sjeèra, som bygde Nedre og Øvre Bet-Horon som ennå i dag ligger mellom Jerusalem og TelAviv. Dette samkvem med Kanaan må ha skjedd etter hungersnøden, men før slaveriet begynte. Det var heller ikke noe problem å gravlegge Jakob i Makpela-hulen i Hebron, da han døde.
Vi ser av 5 Mos.23:6 at Abraham ble kalt en fyrste av hetittene i Kaanan. Hans store rikdom og tjenerstab gjør også at han var tittelen verdig lenge før israelittene ankom Egypt. I 4 Mos.1:16 er lederne i Israel også titulert prinser eller fyrster over sine stammer, overhode for tusener.
Hyksos har sine egne ledere – faraoer. Deres navnesegl er funnet over store deler av MidtØsten og viser en utstrakt handel før slaveriet begynte. På et tidspunkt regner man at Hyksos dominerte området fra det sørlige Kanaan og over til deltaet og sørover til Gebelein eller Qis (se kart).
Hyksos-folket introduserte hest og vogn i Egypt, og også avanserte våpen og fest-ningsteknikk. I Avaris i Deltaet bygde de sin hovedstad med avanserte forsvarsmurer. De er kjent for å ha etterlatt seg festningsverker som er lette å kjenne igjen på sin spesielle bygningsform. De anla alltid sine byer og leirer med festningsvoller omkring. Til tider var de laget av stampet leire, andre ganger av stein. Den samme konstruksjonen er funnet i deres byer som i dag ligger i Negevørkenen, den gang i Syd-Kanaan.
Utgravninger har vist den nære forbindelse de har hatt til Kanaans land.
Den kjente engelske arkeologen Flinders Petri, fant flere Hyksos graver i Tel Yehudiya, like nord for dagens Kairo. Lenge trodde man at det var hovedstaden til Hyksos, i dag tror man at Avaris er dagens Tell ed-Dab`a, hvor det også er funnet mange graver fra Hyksos-tiden.
Innskripsjoner viser også at de hadde gode forbindelser med faraoene i Memphis spesielt i det 12 dynasti.
Faraoer med Hyksos tilknytning er nevnt i dynastiene 13,14,15 og 16 dynastiene i Manethos lister.