I 3.Mosebok 11 og vers 9 og 10 kommer veiledning til fiske-kjøtt.
«Dette kan dere spise av alt det som er i vannet: Alt det i vannet — i havene og i elvene — som har finner og skjell, det kan dere spise. Men det som ikke har finner og skjell av alt det som finnes i havene og i elvene, av alt det som vrimler i vannet, og av alt levende som er i vannet, det skal være en vederstyggelighet for dere.»
Av alle dyrene som lever i hav og innsjøer skulle kun fisker med finner og skjell spises. Eksempler på fisker som kunne spises er blant annet laks, sei, torsk, ørret, sild, hyse, og uer.
Urent: Arter som ikke er godkjent etter den Bibelske metode er ål, steinbitt, hai, hval, delfin, blekksprut, blåskjell, kamskjell, østers, reker, krabbe og hummer osv.
Mulige årsaker:
Det meste av sjø-mat forgiftning kommer etter å ha spist «uren mat» som reker, krabbe og hummer. Hvis vi ser nærmere på disse dyrene kan man lettere forstå hvorfor. De holder for det meste til grunt tidevann og ved elvemunninger hvor de overlever ved å nyttiggjøre seg organisk materiale som finnes i den flytende oppløsningen.
Dette inkluderer ofte kloakk utslipp som forurenser skalldyret med bakterier og viruser som igjen kan forusake dysenteri, tyfoidfeber og hepatitt. Skalldyr som er opprettet i filtrerte tanker er tryggere. Men viruser kan ikke filtreres ut. Bakterier og viruser kan ble drept ved grunnding koking, men skalldyr forgiftning kan også komme fra andre kilder.
Krabber, kreps og reker er alle «urene». Det er nå kjent at de overfører flere forskjellige arter av lunge parasitter. I Afrika, Asia, Sør og Sentral Amerika har denne lunge parasitten rammet millioner av mennesker. Dette fordi rå sjømat er mye brukt i kosten der. Mennesker blir smittet av parasitten ved å spise rå krabbe eller fisk som bærer parasitten. I Asia bærer ca 80% av ferskvannkrabber lunge parasitten.
Hvilken fiskearter i Norge har finner og synlige skjell?
Hva er navnet på fisker med synlige skjell og finner og som ikke er rovfisk?
Alle fisker lever av andre dyr tror jeg? Men av de som har finner og skjell som kan spises ifølge Bibelens lover er blant annet laks, sei, torsk, ørret, sild, hyse og uer. Det er flere og hvis du vil forske videre på det.
Her er en link hvor mye er ramset opp: https://en.wikibooks.org/wiki/Hebrew_Roots/Unclean_foods/Unclean_Animal_Food_List