Velkommen til skandinavisk bibelmuseum online.
BIBELMUSEUM
Rene og urene dyr
VELG ET TEMA:
Kjøtt
Må ha en kombinasjon av drøvtygging og kløvde klover.
I 3. Mosebok får vi vite hoved prinsippene:
«Alle de firføtte dyr som har klover og har klovene kløvd helt igjennom, og som tygger drøv, dem kan dere ete.» (11:3)

Kjøtt fra dyr med kløvde klover og som også tygget drøv. Dette betydde at sauer, kuer og hjort kunne spises. Det utelukket blant annet grisen som ble regnet som «uren».

Spise -regelen utelukket alle kjøtt-spisende dyr. Veldig ofte spises ikke kjøttspisende dyr heller av folk flest, men grisen er mye brukt.
I mange land i dag produseres det grisekjøtt som legger vinn på å få vekk kjøtt ormene som finnes i dyret og som overføres til det animalske produktet. Men dette systemet er ikke fullkomment. Det er lettest å få i seg larvene eller ormene fra kjøttet om man spiser svinekjøtt som ikke er kokt skikkelig eller f.eks bacon. Smitte av parasittene fra grisen kan i noen tilfeller føre til blindhet, lammelser, epilepsi og i ekstreme tilfeller, død.

Griser overfører også andre infeksjoner som den velkjente salmonella bakterien. En mer alvorlig lidelse er kjent under navnet «pig-bel» som har forekommet i New Guineas høyland hvor det foretas rituell grise-slakting og følgende grise-kjøtt fest.
Ifølge Bibelens Gud skulle ikke grisen spises.
Sau, geit og ku var alle dyr som kunne spises. Også mye vilt, som hjort, kunne spises.
Dyr som hest og kanin er nei-mat.